Care material de fațadă este mai bun – lemnul natural (solid) sau MDF-ul (PAL)?

Atunci când cumpără o bucătărie, consumatorul se confruntă cu problema alegerii materialului de fațadă. De la sine apare întrebarea: care este mai bun – lemnul natural (solid) sau MDF-ul (PAL)?

Nu există un singur răspuns, deoarece fiecare material are propriile sale caracteristici, avantaje și dezavantaje. O cunoaștere apropiată a acestor materiale te va ajuta să faci o alegere echilibrată.

Fațadă de bucătărie din lemn masiv

Lemnul masiv este considerat a fi un material care constă în întregime din lemn natural. De fapt, fabricarea mobilierului din lemn masiv este un proces în mai multe etape, care include în mod obligatoriu uscarea și acoperirea corespunzătoare cu produse speciale.

În caz contrar, umiditatea ridicată și schimbările de temperatură, care sunt inevitabile într-o bucătărie, vor duce la deformarea mobilierului.

Cel mai adesea, lemnul de stejar, frasin, cireș, fag, nuc este folosit ca și matrice pentru producția de fațade de bucătărie. Toate aceste materiale sunt deosebit de puternice și durabile.

Avantajele pe care le are o bucătărie cu fațadă din lemn natural includ:

  • este eco friendly și sigur;
  • garantează o estetică și un aspect respectabil;
  • este eco friendly și sigur;
  • este durabil.

Este sustenabilitatea importantă pentru tine? Dacă da, atunci o bucătărie solidă este opțiunea care te reprezintă. Textura lemnului este unică, radiază căldură și naturalețe. În plus, lemnul ozonizează aerul și îi conferă o aromă deosebită.

Bucătăriile din lemn au și dezavantaje: lemnul se deteriorează ușor, mobilierul din lemn este foarte greu și, în plus, necesită o îngrijire specială.

Printre alte dezavantaje ale unei bucătării cu fațade solide se numără:

  • cerințe speciale pentru îngrijirea mobilierului;
  • susceptibilitate la schimbările de temperatură și umiditate din cameră, radiații UV.

Fațadă bucătărie din MDF

Până nu demult, bucătăriile din MDF erau considerate o opțiune exclusiv bugetară și nu puteau concura serios cu omologii din lemn.

Astăzi, totuși, tehnologiile moderne de producție fac posibilă crearea plăcilor din fibre, care nu sunt inferioare lemnului natural în ceea ce privește calitățile lor și au un grad ridicat de respect pentru mediu.

MDF-ul folosit pentru fabricarea fațadelor de bucătărie nu conține componente sintetice și substanțe toxice. În schimb, se folosește lignina, care se regăsește și în compoziția lemnului.

De asemenea, este important ca fațadele italiene din MDF să fie produse cu aplicarea de echipamente de înaltă tehnologie. Acest material îndeplinește toate standardele internaționale, ceea ce este confirmat de certificate europene și americane.

Este demn de remarcat aici că nu numai materialele MDF și lemnul masiv, ci și toate fitingurile, adezivii și lacurile folosite trec printr-un control pe mai multe niveluri asupra siguranței produsului.

Fațada bucătăriei poate fi realizată din:

  • MDF vopsit;
  • MDF acoperit cu furnir;
  • MDF acoperit cu plastic;

Indiferent de tipul de MDF pe care îl alegi pentru fațada bucătăriei, poți fi sigur că acesta este eco friendly și nu prezintă pericole pentru sănătatea ta.

Avantajele bucătăriei din MDF includ:

  • este eco friendly și sigur;
  • rezistentă la temperaturi ridicate și temperaturi extreme;
  • are o identitate estetică cu materiale naturale.

Printre deficiențele fațadelor de bucătărie din MDF, se pot remarca fragilitatea, uzura părții superioare a stratului de acoperire și imposibilitatea restaurării.

Nu există un răspuns cert la întrebarea care fațade sunt mai bune: MDF sau lemn masiv. Fiecare client are propriile nevoi individuale, preferințe, gusturi și buget.

Contactează-ne – cu siguranță te vom ajuta să înțelegi care opțiune ți se potrivește mai bine!